Η Ιστορία μας

1935   Iδρύθηκε στην οδό Αστιγγος στην Πάτρα από τον Σπύρο Κανελλόπουλο μια μικρή επιχείρηση επεξεργασίας θαλασσινού αλατιού, όπου μετά από υποτυπώδες πλύσιμο, ξήρανση και τρίψιμο πωλούσε αλάτι σε σάκους 50 κιλών. 

1937   Το αλάτι συσκευάστηκε σε χάρτινα ορθογώνια κουτιά αντικαθιστώντας τη μέχρι τότε χύμα πώληση του στα παντοπωλεία. Εκείνη την εποχή απέκτησε τη σημερινή του ονομασία ΧΙΩΝ, που σημαίνει «χιόνι» και συμβολίζει την αγνότητα και την καθαρότητα του αλατιού.

1939   Η επιχείρηση μεταφέρεται σε ιδιόκτητο χώρο 220 τ.μ. μέσα στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας με κάποιο εκσυγχρονισμό για την εποχή. Τότε τη βρήκε ο πόλεμος και οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, μεταξύ των πρώτων ενεργειών τους, ήταν να έλθουν στην επιχείρηση και να κατάσχουν μια ποσότητα 50 τόνων αλατιού για τις ανάγκες του γερμανικού στρατού. Η επιχείρηση συνέχισε να λειτουργεί στις τότε εγκαταστάσεις της μέχρι το 1967.

1967   Mεταφέρεται εκτός Πατρών επί της οδού Ακτή Δυμαίων και πάλι σε ιδιόκτητο κτίριο 600τμ. Με σημαντικό εκσυγχρονισμό για την εποχή συσκευάζει πλέον αλάτι σε πλαστικές σακούλες 500 γρ. με τον παραδοσιακό «Μάγειρα», σήμα κατατεθέν για την επιχείρηση μέχρι και σήμερα.

1980   H ΧΙΩΝ μεταφέρεται στις σημερινές εγκαταστάσεις της στο Βιοτεχνικό Πάρκο της Πάτρας, σε έκταση 10.000τμ και κτιριακές εγκαταστάσεις 2.500 τ.μ, και με εντελώς καινοτόμο και σύγχρονο εξοπλισμό παράγει προϊόντα φυσικού θαλασσινού αλατιού σε κρυσταλλική μορφή εξαιρετικής ποιότητας που εντυπωσιάζουν τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς παραγωγούς.

1986   Με σύγχρονες εγκαταστάσεις και με αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα, προχωράει σε διαφημιστική καμπάνια και λανσάρει πανελλαδικά τα αναβαθμισμένα ποιοτικά προϊόντα της.

1999   Η πρώτη εταιρεία αλατιού στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9002:1994, για την επεξεργασία του θαλασσινού αλατιού.

2010    Η ΧΙΩΝ καινοτομεί για άλλη μια φορά λανσάροντας στην αγορά χονδρό αλάτι σε λειτουργική φιάλη ΠΕΤ.

2012       Λανσάρει στην αγορά τον «Αφρό θάλασσας». Εξαιρετικής ποιότητας θαλασσινό αλάτι των αλυκών Μεσολογγίου σε οικολογική συσκευασία, που συλλέγεται με ειδικές χειρωνακτικές μεθόδους από τον αφρό του αλατιού. Αγαπημένο προϊόν των Chef για την ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη γεύση και υφή του.

2017       Επισφραγίζει την τάση της για εξωστρέφεια με την έναρξη της συμμετοχής της σε εμπορικές εκθέσεις διεθνούς ενδιαφέροντος τόσο στην Ελλάδα στην Food Expo της Αθήνας, όσο και στο εξωτερικό στην Anuga της Κολωνίας.

 Αποκτά πιστοποιητικό Kosher και επισφραγίζει την συμμόρφωση των παραγωγικών διεργασιών με τους κανόνες που ορίζει η εβραϊκή παράδοση, καλύπτοντας έτσι και τις ανάγκες ενός ευρύτερου θρησκευτικού κοινού.

2018       Συνεχίζοντας την αναβάθμιση των συστημάτων ποιότητας που αφορούν την Υγιεινή και Ασφάλεια των προϊόντων της, προχωρά στην πιστοποίηση των διεργασιών της κατά το Διεθνές πρότυπο BRC (British Retail Consortium Global Standard).

Εντάσσεται στην Πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ μας», την κοινότητα των αμιγώς ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση του σύγχρονου επιχειρηματικού, παραγωγικού πλούτου και πολιτισμού της χώρας μας. 

2020    Πιστοποιεί τις διαδικασίες της κατά το πρότυπο HALAL, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Μουσουλμανικό Δίκαιο.

 

Περισσότερες φωτογραφίες
  • Η Ιστορία μας
  • Η Ιστορία μας
  • Η Ιστορία μας
  • Η Ιστορία μας
  • Η Ιστορία μας
  • Η Ιστορία μας
  • Η Ιστορία μας
  • Η Ιστορία μας